Home

Alternatieven voor een uitvaartverzekering

Naast de uitvaartverzekering zijn er nog andere mogelijkheden om te reserveren voor de uitvaart, zoals :
  1. Deposito
  2. Spaarrekening
  3. Geld in de `oude sok`

1. Deposito

Storten in een uitvaartdeposito (ook wel koopsom genoemd) is vooral aantrekkelijk voor ouderen die niet genoeg hebben geregeld om de kosten van hun uitvaart te dekken. Natura- en kapitaalverzekeringen hanteren meestal een maximum leeftijd, die ligt tussen de 60 en 70 jaar. Dat geldt niet voor een uitvaartdeposito. Bovendien stelt een aantal uitvaartverzekeraars geen vragen over de gezondheid. Maar ook wie jonger is kan overwegen of een deposito iets voor hem is. Op een depositorekening wordt jaarlijks de rente bijgeschreven.
Een storting ineens kan ook fiscaal aantrekkelijk zijn, als aan een aantal voorwaarden is voldaan. Die komen er op neer dat de uitkering enkel en alleen voor de uitvaart mag worden gebruikt en dat de polis niet kan worden afgekocht door de verzekerde of zijn nabestaanden. De storting valt onder de post 'buitengewone uitgaven' waarbij wel een drempel geldt, die in mindering op de aftrekpost wordt gehanteerd. En in box III (rendementsheffing op eigen vermogen) geldt een extra vrijstelling voor het verzekerde kapitaal, die elk jaar wordt geïndexeerd.
Nadelen:
  • Voor een storting ineens moet geld beschikbaar zijn.
  • Bij een betaling in termijnen kan het fiscaal aantrekkelijke deel wegvallen.
  • Er wordt uitgekeerd in geld en de nabestaanden moeten verder alles zelf regelen.
Heeft u interesse hierin, kunt u contact met ons opnemen.

2. Spaarrekening

De doodgewone spaarrekening waarop elk jaar de rente wordt bijgeschreven, kan ook uitkomst bieden. Een spaarrekening is veilig, in tegenstelling tot bijvoorbeeld aandelen. Als de overledene regelmatig wat geld heeft weggezet dan kan zo'n spaarbedrag aardig zijn opgelopen. Daarmee kan (een deel van) de uitvaart worden betaald. Soms komt uit de nalatenschap nog wel eens een 'vergeten' spaarbankboekje tevoorschijn, dat al die jaren heeft liggen slapen. Als de rente is bijgeschreven, kan dat boekje nog een leuk bedrag opleveren.
Nadelen:
  • Een spaarrekening is in de meeste gevallen niet de meest lucratieve manier om geld voor later weg te zetten. De rente is tegenwoordig vrij laag, waarmee net iets meer dan de prijsindexering wordt verdiend.

3. 'Oude sok'

Het komt steeds minder vaak voor, maar er zijn nog steeds mensen die hun spaargeld 'ergens in huis' hebben weggelegd. Onder de matras, in een sigarendoosje, de suikerpot of een trommeltje…. Natuurlijk diep weggestopt in een kast of lade, zodat niemand het geld kan vinden.
Voor uw nabestaanden is het belangrijk om te weten of u op die manier geld hebt gespaard, en wáár dat geld dan wel ligt. Een speurtocht door het huis is wel het laatste waar zij de dagen na uw dood behoefte aan hebben.
Nadelen:
  • Geld in de 'oude sok' wordt steeds minder waard, omdat geld elk jaar minder waard wordt. Ook al zijn de inflatiecijfers in Nederland verhoudingsgewijs laag, duizend euro is volgend jaar geen duizend euro meer waard.
  • Geld dat op deze manier wordt gespaard, is niet veilig voor mensen met minder goede bedoelingen.
  • Het is erg verleidelijk om spaargeld in huis aan te spreken voor kleine of grote zaken, omdat het toch bij de hand ligt. Op die manier verschrompelt het appeltje voor de dorst.